ΑΝΑΠΝΕΟΥΣΑ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗΣ

  1. Οι αναπνέουσες μεμβράνες κεραμοσκεπών είναι κατάλληλες για όλες τις περιπτώσεις στεγών. Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι σημαντικό γιατί εκμηδενίζει την πιθανότητα μιας λανθασμένης επιλογής.
  2. Συγκεκριμένα οι αναπνέουσες μεμβράνες μπορούν να μπουν:

– σε πετσωμένες στέγες ή πάνω στα ψαλίδια

– σε θερμές ή ψυχρές στέγες

– σε αεριζόμενες ή μη αεριζόμενες στέγες (αεριζόμενες είναι οι στέγες στις οποίες υπάρχει κυκλοφορία αέρα στην κάτω μεριά της μεμβράνης κεραμοσκεπών)

  1. Οι αναπνέουσες μεμβράνες μπορούν να τοποθετηθούν στα ψαλίδια είτε με το σύστημα κρέμασης είτε με τη χρήση επιτεγίδων. Και οι δύο μέθοδοι είναι κατάλληλες για τη δημιουργία κενού απορροής των ομβρίων.
  2. Δύο διαδοχικά φύλλα μεμβράνης επικαλύπτονται κατά ελάχιστον για 10cm. Η επικάλυψη πρέπει να μεγαλώνει:

– όσο μικραίνουν οι κλίσεις της στέγης

– όσο μεγαλώνει η οριζόντια προβολή του ριχτιού

– όταν δεν υπάρχει πέτσωμα

Η max επικάλυψη ορίζεται περίπου στα 20cm.

  1. Οι αναπνέουσες μεμβράνες κεραμοσκεπών λόγω της εγγενούς ατμοδιαπερατότητάς τους δεν χρειάζονται τον αερισμό από την κάτω τους πλευρά για την αποτροπή δημιουργίας συμπυκνωμάτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι παραγόμενοι υδρατμοί και αυτοί που διαφεύγουν προς τα επάνω μπορεί να είναι απεριόριστοι. Συνιστώνται ένθερμα:

– Η χρήση φράγματος υδρατμών στη θερμή πλευρά της θερμομόνωσης. Για ότι διακόπτει την συνέχεια του φράγματος υδρατμών π.χ. σωληνώσεις κ.λ.π. πρέπει να προβλέπεται αεροστεγανή σφράγιση.

– Οι υποκείμενοι χώροι στους οποίους παράγονται πολλοί υδρατμοί – μπάνια, κουζίνες κ.λ.π. – πρέπει να έχουν τους κατάλληλους μηχανικούς εξαερισμούς. Σε καμία περίπτωση οι παραγόμενοι υδρατμοί δεν πρέπει να κατευθύνονται προς το σύστημα της στέγης.

– Τυχόν ντεπόζιτα νερού πρέπει να είναι καλυμμένα για την αποτροπή τυχόν εξάτμισης.

  1. Ο χρόνος έκθεσης των πολυπροπυλενικών μεμβρανών στις υπεριώδεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 4 μήνες βάσει των τεχνικών φυλλαδίων τους. Στην πράξη ποτέ μην αφήνετε μια τέτοια μεμβράνη κεραμοσκεπών έκθετη για πάνω από ένα μήνα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Οι νέες πολυεστερικές μεμβράνες επιμηκύνουν τον μέγιστο χρόνο έκθεσης στο τριπλάσιο: 12 μήνες αλλά ποτέ μην ξεπερνάτε τους 3 μήνες.

  1. Σε νορμάλ συνθήκες ο χρόνος ζωής μιας καλής αναπνέουσας μεμβράνης είναι ισοδύναμος αυτού των συμβατικών μεμβρανών (διάβαζε ασφαλτικών). Ο χρόνος αυτός είναι περίπου 20 χρόνια.
  2. Οι αναπνέουσες μεμβράνες τοποθετούνται όπως και οι συμβατικές παράλληλα προς τα γείσα. Η εφαρμογή αρχίζει πάντα από τα χαμηλότερα σημεία (διάβαζε γείσα) και προχωράει προς τα επάνω με τις κατάλληλες επικαλύψεις. Οι επικαλύψεις αυτές πρέπει να καλύπτουν και τα καρφιά στήριξης.

Ειδικά οι αναπνέουσες μεμβράνες μπορούν να μπαίνουν και κάθετα στα γείσα, γείσο με γείσο αφού περάσουν πάνω από τον κορφιά.